Είναι το γάλα μακράς διαρκείας
εξίσου υγιεινό με το φρέσκο;
Η βασική διαφορά μεταξύ του παστεριωμένου γάλακτος και του γάλακτος μακράς διαρκείας (UHT) είναι ο βαθμός θερμικής επεξεργασίας. Το παστεριωμένο γάλα θερμαίνεται για 15 δευτερόλεπτα γύρω στους 75°C ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του στο ράφι στις 10 μέρες περίπου στα ψυγεία. Το γάλα UHT θερμαίνεται για λίγο περισσότερο και σε λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία, με 5 δευτερόλεπτα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (±140°C). Αυτό εξασφαλίζει διάρκεια ζωής στο ράφι για 6 με 9 μήνες. Η θερμική επεξεργασία δεν επηρεάζει την ποσότητα πρωτεΐνης και μετάλλων στο γάλα. Ωστόσο, το γάλα μακράς διαρκείας έχει μειωμένες βιταμίνες Β2 και Β12 κατά 5-10% σε σύγκριση με το φρέσκο γάλα.
Είναι το γάλα ωφέλιμο για άτομα
μεγαλύτερης ηλικίας (50+);
Ένα σώμα που γερνά σταδιακά χάνει μυϊκή μάζα και τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα. Αυτή είναι μια φυσιολογική εξέλιξη του ανθρώπινου οργανισμού. Η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να επιβραδυνθεί με σωματική άσκηση, πρόσληψη βιταμίνης D από έκθεση στον ήλιο και μια υγιεινή διατροφή με την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου. Για να εξισορροπηθεί η φυσική απώλεια μυϊκής μάζας, είναι σημαντικό κάποιος να ασκείται συστηματικά και να προσλαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα του δομικού στοιχείου των μυών: πρωτεΐνες. Το γάλα είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου.
Το γάλα ευνοεί
το ανοσοποιητικό μας;
Ναι, το γάλα, όντας πηγή βιταμίνης Β12, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ως μέρος της καθημερινής διατροφής. Παγκοσμίως, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συστήνονται επίσημα ως μέρος της καθημερινής διατροφής (π.χ. Μεσογειακή δίαιτα). Περιέχουν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Β2 και Β12 που εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα, συμβάλλοντας συνολικά σε ένα υγιές και ανθεκτικό σώμα. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες είναι ένα δομικό στοιχείο των μυών και η βιταμίνη Β12 βοηθά το ανοσοποιητικό να λειτουργεί σωστά. Μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες A και D, που είναι γνωστό ότι επίσης υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Είναι το αγελαδινό γάλα πιο
υγιεινό από το ρόφημα σόγιας;
Το γάλα είναι ένα φυσικό προϊόν που περιέχει πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, ιώδιο και βιταμίνες Β2 και Β12. Το ρόφημα σόγιας παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας και νερό και περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών με το γάλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, βιταμίνες και μέταλλα προστίθενται στο ρόφημα σόγιας.
Είναι το αγελαδινό γάλα πιο
υγιεινό από το γάλα αμυγδάλου;
Κατά βάση, ναι. Το γάλα είναι ένα φυσικό προϊόν που περιέχει πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, ιώδιο και βιταμίνες Β2 και Β12. Το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες και συχνά εμπλουτίζεται με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.