Το Γάλα
  • Είναι ένα αγνό προϊόν; Δεν έχει κανένα πρόσθετο.
  • Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες Β2 και Β12 και ασβέστιο;
  • Πέρα από ασβέστιο, περιέχει και πρωτεΐνες, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες Β2 και Β12;
  • Ο άνθρωπος το πίνει από αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα και άλλα θηλαστικά για πάνω από 8.000 χρόνια;
  • Το ημιαποβουτυρωμένο, περιέχει λιγότερο λίπος (και συνεπώς θερμίδες) από το πλήρες γάλα; Πέρα από αυτό, η θρεπτική τους αξία είναι αντίστοιχη.
  • Δεν έχει προσθήκη ζάχαρης; Η γλυκύτητα στο γάλα προέρχεται από τη λακτόζη – το φυσικό σάκχαρο του γάλακτος.
  • Το γάλα είναι πηγή φωσφόρου που συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση ενός γερού σκελετού.
  • Το πιο εύγεστο αφρόγαλα για ζεστό καπουτσίνο φτιάχνεται με πλήρες γάλα; Το αφρόγαλα δημιουργείται κυρίως από την πρωτεΐνη στο γάλα και είναι ισχυρότερο όταν το γάλα είναι κρύο. Το λίπος στο γάλα επηρεάζει κυρίως τη γεύση του καπουτσίνο: κάνει τον καφέ πιο κρεμώδη, τη γεύση του πιο απαλή και την αίσθηση στο στόμα πιο ήπια.
  • Το αγελαδινό, είναι πιο κιτρινωπό από το κατσικίσιο γιατί περιέχει βιταμίνη Α μαζί με την προβιταμίνη Α (καροτένιο), η οποία υπάρχει και στα καρότα και τους δίνει το πορτοκαλί χρώμα τους.
  • Για άτομα που δεν τρώνε κρέας είναι ακόμα πιο σημαντική η κατανάλωση γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων;
Το γιαούρτι..
  • Παρασκευάζεται από γάλα και έτσι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο;
  • Περιέχει περίπου 1 δισεκατομμύριο ωφέλιμα βακτήρια σε 100 ml φρέσκου γιαουρτιού;
  • Το ελληνικό, πρέπει όντως να παράγεται στην Ελλάδα; Αν όχι, ονομάζεται γιαούρτι ελληνικού τύπου.
  • Είναι πηκτό γιατί χρησιμοποιούνται γαλακτικά βακτήρια διαφορετικού τύπου; Τα γαλακτικά βακτήρια που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την παρασκευή του γιαουρτιού μαζί με τις πρωτεΐνες δημιουργούν ένα τύπο τζελ, που δίνει στο γιαούρτι τη χαρακτηριστική του υφή.
  • Η λέξη γιαούρτι (yoghurt) έχει προκύψει από την τουρκική λέξη yoğun, που σημαίνει «πηκτό»;
Το τυρί..
  • Είναι κάτι σαν συμπυκνωμένο γάλα; Και ότι, μαζί με τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, το φώσφορο και τις βιταμίνες Β2 και Β12, το τυρί περιέχει επίσης βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σελήνιο;
  • Η παρασκευή 1 κιλού τυριού απαιτεί περίπου 10 λίτρα γάλα;
  • Το τυρί με τρύπες είναι το αποτέλεσμα της παραγωγής μικρών ποσοτήτων αερίου αεριοποίησης στο τυρί που προκαλείται από συγκεκριμένα χρήσιμα βακτήρια που προστίθενται στο γάλα;
  • Η γεύση του τυριού καθορίζεται από το τι τρώει η αγελάδα αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό από την ιδιαίτερη διαδικασία της ωρίμανσής του;
  • Πρέπει να ωριμάσει πριν την κατανάλωσή του; Η ωρίμανση κάνει το τυρί σκληρό και αναδεικνύει τη γεύση του. Ένα νεαρό τυρί έχει ωριμάσει για ένα σύντομο διάστημα από τέσσερις μέχρι οκτώ εβδομάδες, ενώ ένα παλαιωμένο τυρί ωριμάζει για αρκετούς μήνες.
  • Τα μικρά λευκά ψήγματα που φαίνονται καμιά φορά σε ένα πιο ώριμο τυρί δεν είναι κρύσταλλοι αλατιού, αλλά αμινοξέα (μέρος πρωτεϊνών) που παράγονται από την πρωτεΐνη που διασπούν τα γαλακτικά βακτήρια της καλλιέργειας που προστίθεται στο γάλα.
  • Δημιουργήθηκε κατά πάσα πιθανότητα τυχαία, καθώς οι νομάδες αποθήκευαν το γάλα στο στομάχι των μοσχαριών όσο ταξίδευαν; Τα βακτήρια στο στομάχι των ζώων σε συνδυασμό με τη συνεχή κίνηση του γάλατος οδήγησαν στο πήξιμο του πρώτου πρωτόγονου τυριού.
  • Το μερικώς αποβουτυρωμένο τυρί, είναι ένα γαλακτοκομικό με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τη φύση του.
Οι πρωτεΐνες
  • Συμβάλλουν καθημερινά στην υγιή ανάπτυξη και συντήρηση των μυών;
  • Παίζουν ρόλο στη διατήρηση των οστών;
  • Ένας άνθρωπος με βάρος 75 κιλά χρειάζεται καθημερινά περίπου 60 γραμμάρια πρωτεΐνης;
  • Αποτελούνται από διάφορες δομικές μονάδες που λέγονται αμινοξέα; Υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα.
  • Οι πρωτεΐνες στα γαλακτοκομικά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα;
  • Επιπλέον πρωτεΐνες είναι ιδιαιτέρως απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυών σε άτομα που αθλούνται συστηματικά και έντονα;
  • Tα παιδιά στην ανάπτυξη χρειάζονται δομικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο για την ανάπτυξη των οστών και των μυών τους;
Βιταμίνες
  • Η βιολογικά ενεργή βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο στα ζωικά προϊόντα;
  • Η βιταμίνη Β2 βοηθάει στο σωστό μεταβολισμό της ενέργειας.
  • Οι βιταμίνες Β2 και Β12, το κάλιο και το ασβέστιο παίζουν ρόλο στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος;
Αμινοξέα
  • Υπάρχουν εννέα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν παράγει από μόνος του; Συνεπώς, αυτά τα αμινοξέα πρέπει να προέλθουν από την τροφή.
  • H βιολογική ποιότητα της πρωτεΐνης καθορίζεται από την περιεκτικότητα σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και την πτητικότητα της από το έντερο.
Η Σωματική άσκηση
  • Κάνει καλό στην υγεία του σώματος αλλά και του πνεύματος; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση επηρεάζει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Προσφέρει περισσότερα ερεθίσματα στον εγκέφαλο και βελτιώνει την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων.
  • Σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και σας βοηθά να διαχειρίζεστε το άγχος;
  • Συμβάλλει στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών και ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους;
  • H σωματική άσκηση είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου ατόμων σε προχωρημένη ηλικία;
Η υγιεινή διατροφή
  • Σας προφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για ενέργεια και προστασία του οργανισμού σας;
  • Βασικές τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και γαλακτοκομικά είναι σημαντικά για μια καλή ισορροπία μεταξύ θρεπτικών στοιχείων και θερμίδων;
  • Οι διατροφικές συνήθειες και γευστικές προτιμήσεις διαμορφώνονται από πολύ μικρή ηλικία και κρατάνε για μια ζωή;
  • Τα έμβρυα γεύονται στην κοιλιά της μητέρας τους ό,τι εκείνη τρώει; Αυτό ισχύει κυρίως για συγκεκριμένες γεύσεις, όπως του καρότου και της μέντας.